23 Tem 2018

PC Satışları 2012 Yılından Buyana İlk Kez Artış Gösterdi


PC satışları, 2018'in ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre 2012 yılının ilk çeyreğinden bu yana ilk kez artış gösterdi.

Pazar araştırma şirketlerinden biri olan Gartner, pazardaki büyümeyi yüzde 1,4, IDC ise yüzede 2,7 olarak bildirdi.

İki şirket de piyasadaki rakamları farklı şekilde izliyor. Gartner Windows tabanlı tabletleri de istatistiklere dahil ederken, Chromebook'ları ve Windows olmayan tabletleri hariç tutuyor. IDC ise PC'ler dışında Chromebook 'larıda bu rakama dahil ediyor ancak diğer tüm tabletleri araştırma dışında tutuyor.

Gartner, bu değişimi işletmelerin taleplerindeki büyüme artışna ve buna karşın tüketici sevkiyatlarının azalmasına bağladı. IDC ise artış nedeni benzer şekilde yani "işletme merkezli yenileme döngüsü" olarak yorumladı.

Bu rakamlar Microsoft'un finansal raporlarına da yansımış durumda. Yazılım devi, Windows ve Office'in işletme ve son tüketici satışları arasında ayrıma dikkat çekerek, son birkaç çeyrekte genel olarak son tüketici taleplerindeki azalmanın devam etmesine karşın, işletmelere yapılan satışların arttığını belirtti. Microsoft'a göre işletmeler hızla Windows 10'a geçiş yapıyorlar ve bunu yapmak için de yeni donanımlar satın alıyorlar.



Lenovo ve HP en büyük ilk iki PC satıcısı olarak, en üst sırada kalmaya devam etti. IDC'ye göre, HP yüzde 23.9'luk pazar payıyla en üst sırada yer alırken, Lenovo ise yüzde yüzde 22,1 ile ikinci sıraya yerleşti. Gartner'e göre ise her iki şirkette pazarın yüzde 21.9'una sahip fakat Lenovo'nun HP'ye göre 12.000 adet daha fazla satış yaparak çok az farkla en üst sıraya yerleştiğini belirtti. Her iki firma da Dell'i üçüncü sırada tutmayı başardı. Sıralamanın geri kalanı ise Apple ve Acer şeklinde.


İlk beş şirketin arasında bulunan Apple, Gartner'a göre yüzde 3 ve IDC'ye göre yüzde 0,1 artışla en düşük büyümeyi gerçekleştiren şirket oldu. Toplamda, bu beş satıcı tek başına satışların büyük çoğunluğunu oluşturuyor. Bu oran Gartner'a göre yüzde 88,7, IDC ye göre ise yüzde 77.7.

Gartner'a göre ileri bakıldığında, Windows 10'a geçişlerin zirveye ulaşmasıyla birlikte işletme ayağının iki yıl içinde zayıflayacağı öngörülüyor.

Hiç yorum yok: